Haardhout: warmte en gezelligheid in de wintermaanden

tuinontwerpblog.nl

1600338616 wp6649e0494fc462.53352845

De wintermaanden zijn de perfecte tijd om te genieten van de warmte en de sfeer van een knapperend haardvuur. Haardhout is hierbij essentieel en het is belangrijk om de juiste soort en hoeveelheid hout te kiezen voor een optimale verbranding. In deze blog bespreken we welke soorten haardhout het beste zijn, wanneer het hout gekapt wordt en hoelang het moet drogen, hoeveel kuub je kunt kopen, en sluiten we af met de voordelen van haardhout in het kort.

Wanneer wordt haardhout gekapt en hoelang moet het drogen?

Haardhout wordt meestal gekapt in de late herfst of vroege winter, vaak tussen november en februari. Dit is de periode waarin de bomen hun bladeren hebben verloren en het sapgehalte in het hout laag is, wat het drogen bevordert. Na het kappen moet het hout voldoende drogen om optimaal te kunnen branden. Dit droogproces, ook wel ‘seizoenen’ genoemd, duurt doorgaans minimaal 12 tot 24 maanden. Gedurende deze tijd moet het hout goed geventileerd worden opgeslagen, bij voorkeur op een droge, goed geventileerde plek om schimmel en rot te voorkomen. Goed gedroogd hout heeft een vochtgehalte van minder dan 20%, wat cruciaal is voor een efficiënte en schone verbranding.

Hoeveel kuub haardhout kun je kopen?

Wanneer je haardhout aanschaft, wordt het meestal aangeboden in kubieke meters (kuub). Hier zijn de gebruikelijke hoeveelheden waarin haardhout wordt verkocht:

  • 1 kuub: 1 kuub haardhout, ideaal voor mensen die af en toe een vuurtje stoken. Deze hoeveelheid is gemakkelijk op te slaan en geschikt voor kleine opslagruimtes. 
  • 2 kuub: Voor degenen die regelmatig een haardvuur aansteken. Dit is een gangbare keuze voor de meeste huishoudens.
  • 4 kuub: Geschikt voor zware gebruikers die de haard dagelijks aan hebben. Het vereist wel een grotere opslagruimte.
  • 8 kuub: Voor de echte haardliefhebbers of mensen met een houtkachel als hoofdverwarming. Deze hoeveelheid vereist een aanzienlijke opslagruimte en een goede planning.
LEZEN  Aan de slag als ZZP’er als hovenier

Voordelen van haardhout in het kort

Het gebruik van haardhout in de wintermaanden biedt diverse voordelen:

  • Gezelligheid en sfeer: Een haardvuur creëert een warme en uitnodigende sfeer in huis, perfect voor koude winteravonden.
  • Warmte: Haardhout is een uitstekende bron van directe warmte, wat zorgt voor een gezellige plek om bij te ontspannen.
  • Duurzaamheid: Mits duurzaam beheerd, is duurzaam haardhout een hernieuwbare energiebron en kan het een milieuvriendelijke keuze zijn.
  • Kostenbesparing: Voor sommige huishoudens kan het gebruik van haardhout een kostenbesparende manier zijn om de stookkosten te verlagen, vooral in combinatie met andere verwarmingsmethoden.

Of je nu kiest voor een kleine voorraad of een grote hoeveelheid haardhout, de juiste keuze en goede opslag zorgen ervoor dat je de hele winter kunt genieten van de warmte en gezelligheid van je haard.

Plaats een reactie